De verandering van kitten tot kat

Kittens groeien als kool. En vooral in de eerste weken gaat het hard. Maar wat verandert er allemaal en waar moet je als verzorger op letten?

Kleine kittens groeien als kool. En vooral in de eerste weken gaat het hard. Maar wat verandert er allemaal en waar moet je als verzorger op letten?

Pasgeboren kittens

De eerste 20 dagen gaat een kitten blind en doof door het leven. Deze dagen is ze erg hulpeloos en volledig afhankelijk van de zorg van haar moeder. Zij moet haar kittens zelfs stimuleren om te beginnen met ademen na de geboorte, dat doet ze door ze schoon te likken. Het enige wat de kitten op haar tast- en reukzin kan, is het vinden van de tepels van haar zogende moeder. Afwisselend drukt ze met haar pootjes tegen de huid naast de tepel, om zo de melkgift te stimuleren. Het kan zijn dat ze dit op latere leeftijd herhaalt, bijvoorbeeld als ze bij je op schoot zit. Dat is een teken dat ze zich op haar gemak bij je voelt. In die eerste dagen van haar leven groeit de kitten tot wel 15 gram per dag.

Open ogen en melktandjes

Na ongeveer 8 tot 12 dagen opent de kitten haar ogen. Het duurt dan wel nog een dag of 10 voor ze kan zien. In die tijd begint ze ook met horen en zullen haar tandjes langzaamaan doorkomen, welke rond dag 60 ontwikkeld zijn tot een volledig melkgebit. Dit melkgebit zal ze na ongeveer 6 maanden inruilen voor het gebit dat ze de rest van haar leven zal hebben.

Op ontdekkingsreis

Na een dag of 20, als ze voor het eerst kunnen zien, zullen de kittens starten met ontdekken. Ze beginnen met het nadoen van hun moeder. Rond dag 28 zal de moeder hen ook meer dingen alleen laten doen, zoals klimmen, de kattenbak gebruiken en rondsnuffelen. Ook zal ze meer gaan spelen en stoeien met haar broertjes en zusjes om zo haar instincten – aanvallen en verdedigen – te leren gebruiken.

Zelfstandig leven

Rond dag 35 zijn haar zintuigen volledig ontwikkeld en rond dag 42, dus na zo’n 6 weken, zal ze haar eigen vacht beginnen schoon te maken. Rond die 6 weken ligt ook het moment waar ze meer energie verbruikt dan haar moedermelk haar geeft. Nu wordt het dus tijd dat je haar als verzorger langzaamaan ook andere voeding gaat geven. Begin daar op een rustige manier mee en zorg ervoor dat de voeding de juiste samenstelling heeft; haar maagje en haar voedingsbehoeften zijn erg gevoelig. Met de voeding van Bianco voor kittens weet je zeker dat je haar de juiste (en lekkere) voeding met alle benodigde bouwstoffen geeft.

Spelen & ontdekken

Vanaf 6 weken zal je kitten steeds meer spelen en ontdekken. Ze zit vol energie en die energie moet ze kwijt. Speel dan ook lekker met haar en laat haar haar nieuwe omgeving ontdekken. En ja, de kans is groot dat ze eens iets omstoot of dat ze nog niet altijd haar behoefte doet in de kattenbak, maar wees niet al te hard voor haar. Negeer foutjes en beloon vooral de dingen die ze goed doet, dat werkt het beste.

Bianco-Kattenvoeding

BIANCO KITTEN, ALLES WAT JE KITTEN NODIG HEEFT

100% compleet in de dagelijkse behoefte aan vitamines, mineralen en voedingsstoffen van je kat. En je kitten vindt het nog lekker ook.

Naar assortiment

Meer artikelen in

kitten verzorging