Het buitenleven van je kat

De nieuwsgierigheid van je kat is niet altijd te temmen. De buitenwereld lonkt en soms is het beter om daaraan toe te geven. Hoe doe je dat?

De nieuwsgierigheid van je kat is niet altijd te temmen. De buitenwereld lonkt en soms is het beter om daaraan toe te geven. Maar hoe zorg je voor een fijn buitenleven voor je kat?

Alleen in de tuin

Ben je niet op je gemak bij de gedachte dat je niet weet waar je kat allemaal heengaat? Kies er dan voor om een ren te bouwen in je tuin. Met een aantal palen en een rol gaas zorg je er al snel voor dat je kat de tuin niet uit kan. Zet een krabpaal in het midden en bouw nog een klimrekje, zodat ze haar ei helemaal kwijt kan.

Toch de wijde wereld in

Wil je je kat toch de wereld laten ontdekken? Dan is het wel goed om een paar voorzorgsmaatregelen te nemen. Sommige katten willen je bedanken voor je zorg, en tonen die dankbaarheid door hun prooien mee te nemen voor je. Als je wil voorkomen dat je iedere dag een bedankje in de vorm van een muis op je mat hebt liggen, is het verstandig om haar van een kattenbelletje te voorzien. Verder is een halsband met je naam en telefoonnummer ook handig, voor als iemand haar vindt. Als je echt zekerheid wil, kun je je kat ook laten chippen. Vraag hiernaar bij je dierenarts. Daarnaast is het goed om een kattenluikje te laten installeren. Zo kan je kat zelf bepalen wanneer ze naar buiten gaat en weer naar binnen komt.

Toch liever binnen blijven

Je kat liever binnen houden? Dat kan ook. Er zijn genoeg katten die een buitenleven niet per se nodig hebben. Het is dan wel zaak dat ze binnen voldoende ruimte krijgt om te spelen. Richt een (deel van de) kamer in als speelkamer, waar ze haar energie kwijt kan. Dat voorkomt dat ze met je porseleinen vaas gaat spelen, al is het sowieso verstandig om die achter gesloten kastdeuren te houden. Houdt daarnaast ramen dicht en balkondeuren gesloten, zodat ze niet naar buiten kan springen of vallen.

Meer artikelen in

Training