De werking van kattenkruid

Kattenkruid is een kruid dat een bijzondere werking heeft op je kat. Hoe dat precies komt is niet geheel duidelijk, maar het kan wel heel handig zijn.

Kattenkruid (ook wel catnip genoemd) is een kruid dat een bijzondere werking heeft op een kat. Hoe dat precies komt is niet geheel duidelijk, maar het kan wel heel handig zijn. Als je haar bijvoorbeeld iets wil aanleren door middel van beloning, dan kan kattenkruid je daar wellicht bij helpen.

Wat is kattenkruid precies?

Kattenkruid is een kruid dat familie is van munt. Het heeft een blauwe kleur en wordt in het wild vaak als onkruid beschouwd. In sommige culturen wordt het gebruikt als medicijn en het wordt ook gebruikt om thee van te zetten. En verder is je kat er hoogstwaarschijnlijk dol op.

Wat voor effect heeft het op mijn kat?

Bij zo’n 80% van de katten heeft kattenkruid een duidelijk effect. Mogelijke reacties als ze aan het kruid ruiken of likken zijn: omrollen, spinnen, miauwen, het vertonen van een wilde of ‘lachende’ blik en het geven van kopjes. Het effect duurt zo’n vijf minuten, waarna je kat er ongeveer een uur wat minder gevoelig voor is.

Hoe gebruik ik kattenkruid in mijn voordeel?

Kattenkruid wordt bij dierenspeciaalzaken verkocht in de vorm van sprays of verwerkt in speeltjes. Met de spray kun je de geur van het kattenkruid bijvoorbeeld over de krabpaal heen sprayen, waardoor je kat dit als een aantrekkelijke plek gaat zien. Hierdoor is de kans groter dat ze haar nagels in de krabpaal zet, dan in je gordijnen of bank. Daarnaast kun je het kattenkruid gebruiken om andere dingen aantrekkelijk te maken of om haar te belonen op het moment dat ze iets goeds doet. Vraag naar de mogelijkheden bij de deskundige van je dierenspeciaalzaak.

Meer artikelen in

Training