Je kitten trainen en belonen

Door je kitten te trainen en vervolgens te belonen voor goed gedrag, kun je je kitten bepaalde dingen aanleren. Hoe doe je dat op een goede manier?

Door je kitten te trainen en vervolgens te belonen voor goed gedrag, kun je je kitten bepaalde dingen aanleren. Om haar op de juiste momenten te belonen en op de juiste momenten te ‘straffen’ door haar geen aandacht te schenken, kun je haar gedrag verbeteren. Hieronder vind je een aantal manieren waarop je je kitten kunt trainen en belonen.

Beloon goed gedrag

Bedenk van tevoren wat goed gedrag is van je kitten. Bijvoorbeeld spelen met het balletje, plassen in de kattenbak en eten tijdens etenstijd. Vervolgens beloon je haar ervoor als ze dat goed doet, door haar te aaien, aandacht te geven of met een snoepje. Door het goede gedrag te belonen, verhoog je de kans dat ze het herhaalt. Na verloop van tijd zal ze goed gedrag als normaal gedrag zien.

Alvast wennen

Probeer je kitten al van jongs af aan te laten wennen aan de dingen waar ze mee te maken gaat krijgen. Laat bijvoorbeeld de reismand al vaker zien, voordat ze er in moet om naar de dierenarts te gaan. Kijk in haar bek, borstel haar vacht, laat kinderen of visite met haar in contact komen en beloon haar als ze er rustig onder is. Jong geleerd is oud gedaan.

Geef aandacht, voorkom aandacht vragen

Geef haar iedere dag voldoende aandacht door haar te verzorgen, kriebelen en met haar te spelen. Ze houdt nou eenmaal van aandacht, en bovendien voorkom je ermee dat ze op een later moment (bijvoorbeeld als je slaapt) om aandacht gaat vragen.

Speel met speeltjes

Laat je kitten spelen met kattenspeeltjes, niet met je handen. De scherpe nagels en tandjes zijn sowieso geen pretje, maar je voorkomt ook dat je kitten op latere leeftijd haar klauwen of tanden in je handen zet.

Keur slecht gedrag af

Mag ze niet op het aanrecht of op tafel en doet ze dit toch, keur dit gedrag dan af. Zet haar op de grond, zeg met stevige stem een commando als ‘Nee’ en geef haar verder even geen aandacht meer. Ben hier consequent in (ook andere familieleden) en je zult zien dat ze het snel afleert.

Meer artikelen in

kitten Training